Błonnik pokarmowy, wiecie dlaczego jest taki ważny?

Konsumpcyjny styl życia nie sprzyja zdrowemu jedzeniu, a co za tym idzie szczupłej sylwetce. A kto dziś o niej nie marzy? Zdrowie, zatem bezpośrednio wiąże się z racjonalną dietą i świeżym jedzeniem tzw. slow food. Przeciwieństwem jest fast foods, które jako żywność wysokoprzetworzona nie zawiera błonnika pokarmowego, tak cennego składnika pokarmowego.

Mianem błonnika pokarmowego określa się substancje roślinne, które nie ulegają trawieniu pod wpływem działania enzymów trawiennych. Błędnym myśleniem jest, iż błonnik jest substancją całkowicie nierozpuszczalną. Ze względu na swoje właściwości i budowę chemiczną dzieli się na frakcję nierozpuszczalną oraz rozpuszczalną w wodzie.

  • Błonnik nierozpuszczalny jego zadaniem jest ułatwienie wypróżniania poprzez wzmożenie perystaltyki jelit. Dzieje się tak ze względu na zdolności absorbowania wody i pęcznienia w jelitach.
  • Błonnik rozpuszczalny– wchłania wodę, przyjmując formę galaretowatej substancji. Dzięki temu ulega fermentacji w jelitach, w efekcie tworzą się krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, wpływające na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Zdrowy dorosły człowiek powinien dostarczać w diecie od 20- 40g błonnika pokarmowego dziennie. Spora grupa osób nie pokrywa dziennego zapotrzebowania na ten składnik pokarmowy. Dzieje się tak ze względu na spożywanie dużej ilości żywności przetworzonej, gotowej, coraz mniej uwagi przykładając do ilości spożywanych warzyw i owoców, a także produktów zbożowych z pełnego przemiału.zboża

 Powiedzmy zatem co daje spożywanie odpowiedniej ilości błonnika.

  • zmniejsza ryzyko wystąpienia zespołu jelita drażliwego, polipów, uchyłkowatości jelit,
  • zwiększa uczucie sytości,
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi,
  • obniża stężenie glukozy we krwi, a tym samym zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę,
  • jest bardzo skuteczny w prewencji nowotworów jelita grubego,
  • usuwa z organizmu toksyny i substancje balastowe,
  • zmniejsza wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów,
  • reguluje cykl wypróżnień, zapobiega zaparciom,

 

Spożywanie produktów spożywczych bogatych w błonnik jest istotne zatem bardzo istotne dla osób będącej w grupie szczególnie narażonej na występowanie chorób cywilizacyjnych (otyłości, miażdżycy, cukrzycy typu II, kamicy żółciowej)

Warto zaznaczyć, iż w diecie osób cierpiących na takie schorzenia jak: stany niedoboru składników mineralnych, przewlekłe stany niedoboru białka, stany zapalne trzustki, żołądka i przewodów żółciowych, choroba wrzodowa, choroby zakaźne, błonnik pokarmowy powinny spożywać w ściśle określonych przez dietetyka i lekarz ilościach, aby choroba nie pogłębiła się.

 Produkty będące doskonałym źródłem błonnika pokarmowego: 

  • Przetwory zbożowe: otręby kukurydziane, płatki owsiane, ryż brązowy, pieczywo razowe
  • Warzywa: marchew, brokuły, karczochy, kiszona kapusta, kalafior, szpinak
  • Owoce: maliny, kiwi, banan, jabłko, pomarańcze, suszona żurawina, suszona morela
  • Orzechy i nasiona: nasiona słonecznika i dyni, orzechy włoskie, laskowe, makadamia

 

Na koniec warto zaznaczyć, iż błonnik najlepiej „czuje się” w towarzystwie wody mineralnej. Nigdy nie 

h2omint

możemy zapominać, by wypijać minimum 1,5 litra dziennie. Bez tego ważnego elementu błonnik nie będzie spełniał swojej roli, a na dodatek jego duża podaż, bez odpowiedniej ilości dostarczanych płynów może być odwrotna w swych skutkach i prowadzić do zaparć i bolesności brzucha.

Dlatego pamiętamy o piciu wody mineralnej! 

P.S. Jeśli macie dodatkowe pytania, czekam na nie w komentarzach 🙂

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn