DIETOTERAPIA

W wielu jednostkach chorobowych prawidłowe żywienie wspomaga zastosowaną terapię medyczną, pozwala na szybszą regenerację organizmu, czy zmniejszenie objawów. Dietoterapia polega na wdrożeniu odpowiedniego systemu odżywania, dopasowanego do konkretnej jednostki chorobowej.

Niekiedy w początkowych stadiach chorób, szczególnie w chorobach cywilizacyjnych tj. cukrzyca, miażdżyca, czy nadciśnienie zmiana sposobu odżywiania jest stawnie zapobiec postępowi objawów i pozwala uniknąć przyjmowania leków. W innych tj. choroby autoimmunizacyjne tj. Hashimoto, RZS, łuszczyca, prawidłowa dieta pozwala zminimalizować nieprzyjemne objawy choroby, a także znacząco wpływa na poprawę samopoczucia i jakość życia.

Czym się zajmujemy?
- nadwaga i otyłość
-celiakia, nietolerancja glutenu
-cukrzyca II typu
- choroby autoimmunologiczne: Hashimoto, łuszczyca, RZS, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna,
- niedoczynność i nadczynność tarczycy
- zespół policystycznych jajników PCOS
- insulinooporność
- dna moczanowa
- zespół jelita drażliwego
- problemy jelitowe, biegunki, zaparcia, - dysbioza jelitowa
- nietolerancje pokarmowe
- chroniczne zmęczenie, fibromialgia
- nadciśnienie
- miażdżyca i zaburzenia lipidowe
- anemia i niedokrwistość
- refluks