Nadczynność tarczycy, a dieta.

 

Nadczynność tarczycy jest to choroba wywołana nadmierną produkcją hormonów tarczycy. Nadmiar hormonów prowadzi do zaburzeń metabolicznych w organizmie.

Objawy nadczynności tarczycy:images (2)

– nadmierna pobudliwość, nerwowość
– bezsenność
– utrata masy ciała
– duszności
– uczucie gorąca
– zaburzenia koncentracji
– drżenie rąk
– wytrzeszcz oczu
– powiększenie wola
– kołatanie serca
– nieregularne miesiączkowanie


Dieta, jako element wspomagający terapię hormonalną.

 Energia

W nadczynnością tarczycy występuje zwiększone zapotrzebowanie organizmu na energię. Właściwie skomponowana dieta powinna zatem dostarczać większej ilości kalorii, aby zahamować proces znacznego ubytku masy ciała, który wpływa niekorzystnie na układ mięśniowy, układ kostny, zmniejsza się również odporność organizmu. Przy średnim nasileniu choroby podaż energii należy zwiększyć o 15-25% w stosunku do normy na zapotrzebowanie energetyczne dla osoby zdrowej. W silnym stadium choroby zwiększenie zapotrzebowania wzrasta nawet o 50-80% w stosunku do norm dla osób zdrowych. W związku ze zwiększoną podażą energii, która jest równoznaczna ze zwiększeniem ilości przyjmowanego pożywienia ilość posiłków powinna również ulec zwiększeniu do 5-6 w ciągu doby.

 Białkosoczewicazielonam

Dieta osób z nadczynnością tarczycy powinna być bogatobiałkowa. Co to oznacza?
Ilość białka w diecie powinna wynosić 1,5-2g na kilogram masy ciała, gdzie u osób zdrowych ilość ta to 0,8g/kg m.c. Zauważamy więc, że osoby chore przyjmują dwukrotnie więcej białka, w związku z tym należy pamiętać o odpowiedniej podaży płynów min. 2 litry/dzień.
Dobrymi źródłami pełnowartościowego białka są: jogurty naturalnego, kefiry, mleko, sery twarogowe, chude mięsa (drób, cielęcina, mięso królika), chude wędliny, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych.

 

Witaminy i składniki mineralne

W nadczynności tarczycy wzrasta również zapotrzebowanie na witaminę A, C i B1 oraz na wapń.

Witamina A ma znaczenie w zmniejszaniu objawów choroby. Dobrymi źródłami wit. A są: marchew, morele, brokuły, papryka, pomidory, dynia, szpinak, zielony groszek.

Witamina C jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu będzie chronić organizm przed wolnymi rodnikami, które w osłabionym chorobą organizmie, mogą przyczyniać się to powstawania zmian nowotworowych. Dobrymi źródłami wit. C są: owoce jagodowe, brokuły, owoce cytrusowe, brukselka, kapusta, szparagi, karczoch, pomidory, ziemniaki.

Witamina B1 łagodzi objawy nadpobudliwości, nerwowości, zmniejsza kołatanie serca, zmniejsza drżenie rąk. Dobrymi źródłami wit. B1 są: produkty zbożowe, ryby, jaja, przetwory mleczne, pomarańcze, suszone owoce.

Wapń  jest niezbędnym elementem budowy kości. W nadczynności tarczycy występują zaburzenia gospodarki wapniowej, z tego względu wzrasta ryzyko wystąpienia osteoporozy. Dobre źródła wapnia: sery żółte, sery twarogowe, orzechy, nasiona roślin strączkowych.

 

TłuszczeSONY DSC

W diecie niezbędne jest ograniczenie podaży tłuszczów. Maksymalne dzienne spożycie powinno być w granicach 70g. Zrezygnować należy z tłuszczów zwierzęcych tj. smalec, podroby, tłuste wędliny, tłuste mięs np. boczek. Wzbogacić dietę należy natomiast o oleje roślinne tj. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, oraz tłuszcz rybi, ze względu na zawartość kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na układ nerwowy.

 

Dodatkowe wskazania

  1. Posiłki powinny być lekkostrawne. Potrawy powinny być gotowane, duszone lub pieczone w piekarniku w naczyniach żaroodpornych, bądź przy wykorzystaniu alufolii.
  2. Wykluczyć z diety należy produkty dostarczające tzw.’ puste kalorie’ słodycze, dania fast food, chipsy, słodzone napoje gazowane itp.
  3. Ograniczyć, a niekiedy całkowicie wyeliminować należy spożycie produktów z kofeiną np. kawy, napoi energetyzujących. Kofeina zwiększa częstotliwość skurczy serca i nadmiernie pobudza układ nerwowy.
  4. U osób z nadczynnością często występują uczucie gorąca oraz podwyższona nawet do 38st.C temperatura ciała. Dlatego też dobrze by osoby z takimi objawami ograniczały spożycie gorących napoi, rozgrzewających zup, czy też przypraw, które dają takie uczucie: chilli,  imbir, kardamon.
  5. Osoby u, których występuje nasilenie biegunek powinny przejść na dietę częściowo półpłynną, by zniwelować nieprzyjemne objawy.

 

Jeśli chorujesz na nadczynność tarczycy, a borykasz się z niedowagą lub nadmierną masą ciała, ciągle dokuczają Ci nieprzyjemne objawy również ze strony układu pokarmowego skorzystaj z porady on-line. Ułożę dla Ciebie odpowiedni jadłospis, który nie tylko pozwoli Ci ‚zrzucić’ nadmiar kilogramów, ale znacząco poprawi Twój stan zdrowia oraz samopoczucie. Odpowiednie odżywianie się w chorobach tarczycy jest integralnym elementem leczenia.