Agnieszka Płóciniak

mgr dietetyki spec. dietetyka kliniczna

Od lat jestem zwolenniczką całościowego i funkcjonalnego podejścia do zdrowia. Tematyka zdrowego odżywiania towarzyszyła mi od zawsze, jednakże moje podejście zmieniło się, kiedy sama zaczęłam chorować. Zrozumiałam, że każdy z nas mocno różni się również w aspektach żywieniowych i to co jednemu służy, dla innego stanowi sedno problemów zdrowotnych. Słuchanie swojego organizmu, zmiana sposobu odżywiania, zagłębienie się w fizjologię, immunologię, czy biochemię naszego organizmu pomogło mi opanować moje problemy zdrowotne.

Dziś widzę, jak wielkim problemem nadal są najprostsze zmiany. Szukasz porad na forach, stosujesz tysiące zaleceń, a zamiast poprawy, otrzymujesz pogorszenie? Takich historii słyszałam bardzo wiele od moich pacjentów gabinecie. Nadmiar zaleceń, często bardzo skrajnych może stworzyć tylko zamęt. Dlatego jeśli gubisz się w gąszczu informacji, waga zamiast w dół, ciągle wzrasta, chorujesz i nie wiesz, które produkty są dla Ciebie dobre zaprasza na konsultacje dietetyczne. Nauczę Cię jak zdrowo się odżywiać, by czuć się lepiej. Pokażę, które produkty ze sklepowych półek są odpowiednie, a które naszpikowane są trującą chemią. Opowiem Ci jakie strategie żywieniowe będą odpowiednie przy Twojej jednostce chorobowej lub dolegliwościach z którymi od lat nie wiesz jak sobie radzić.

Wykształcenie

Jestem absolwentką Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku Dietetyka i Żywienie Człowieka.
Cały czas się uczę czytając publikacje naukowe, książki medyczne, uczestniczę w wielu szkoleniach, konferencjach, czy webinarach. Uwielbiam swoją pracę i to, że mogę pomagać innym powracać do zdrowia, bo odchudzanie to również poprawa zdrowia, a nie jedynie aspekt wizualny, czy lepsze samopoczucie 😉

Moje zainteresowania

Szczególnie interesuję się żywieniem w chorobach tarczycy, w tym ogromną uwagę przykładam do choroby Hashimoto. Do moich zainteresować należy również dietoterapia w chorobach o podłożu autoimunologicznym tj. RZS, łuszczyca, choroba crohna. Ogromną uwagę przykładam do funkcjonowania układu pokarmowego, w szczególności jelit - to w końcu nasz drugi mózg (sic!). Zwracam również ogromną uwagę na psychikę i głęboko zakorzenione w niej przekonania i obawy, które często uniemożliwiają osiągnięcie celów dietetycznych. Tak, stres to nasz największy wróg.

Ukończone szkolenia i warsztaty

Suplementacja w sporcie, studium przypadku. (Dawid Białowąs, 2017)
II ogólnopolski kongres dietetyki i medycyny funkcjonalnej (Rumia, 2017)
PCOS dieta i suplementacja; Hormony płciowe u kobiet; (Medfood, 2017)
Metylacja- podstawy (MedFood, 2017)
Zdrowa Mama ( styczeń 2017)
Choroby autoimmunizacyjne. cz.I (Dominika Gier, 2016)
Od jelit do mózgu i z powrotem (MedFood, 2016)
Tarczyca; Wątroba; Żołądek; Nadnercza; Webinarium: (MedFood, 2016)
Hormony; Chemia mózgu, środki nootropowe, depresja. (Julia Cichaczewska)
I ogólnopolski kongres dietetyki i medycyny funkcjonalnej (Rumia, 2016)
Dietetyka Kliniczna (Ajwen, 2015)

Nowe oblicze autyzmu (Vitaimmun, 2015)
Żywienie dzieci w wieku 0-18 lat (Zdrowsi w 90 dni, 2015)Zapomniana wiedza o pasożytach. (Zdrowsi w 90 dni, 2015)
Dieta Autoimmunologiczna AIP (Klub Medycyny Funkcjonalnej, 2015)
Odczytywanie Badań Laboratoryjnych (MedFood, 2015)
Insulina – diagnostyka i dieta (Ajwen, 2015)
Konferencja żywieniowa – Holistyczne podejście do diety i Człowieka (Ajwen, 2015)
Hashimoto – leczenie przyczynowe (Fundacja Jak Motyl, 2014; 2015)
Najnowsze trendy w leczeniu żywieniowym nietolerancji i alergii pokarmowych
Zaburzenia mikroflory jelit i opóźniona alergia pokarmowa (Instytut Mikroekologii, 2014)
Zdrowa Mama, zdrowe dziecko – aktualne zasady odżywiania (Poznań, 2014)

CERTYFIKATY