Agnieszka Płóciniak

mgr dietetyki spec. dietetyka kliniczna
Tematyka zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej towarzyszyła mi od zawsze, jeszcze kiedy trenowałam pływanie.
Kończąc liceum postanowiłam, że chcę zostać dietetykiem, wtedy jeszcze nie wiedziałam, jak fajny jest to zawód i jak dużo satysfakcji będzie mi dawał.

Kiedy zdiagnozowano u mnie chorobę Hashimoto, całkowicie zmieniłam swoje podejście do odżywiania, zrozumiałam, że każdy z nas mocno różni się również w aspektach żywieniowych i to co jednemu służy, dla innego stanowi sedno problemów zdrowotnych. Słuchanie swojego organizmu, zmiana sposobu odżywiania,wiele godzin nauki, pomogło mi opanować moje problemy zdrowotne.

Dziś będąc bogatsza o te doświadczenia, udowadniam wspólnie z moimi pacjentami, że mimo problemów ze zdrowiem, można osiągnąć cel i trwale zmienić nawyki.
Chcę budować świadomość odnośnie zdrowego odżywiania, ponieważ największym problemem nadal są najprostsze zmiany. A powielane mity dietetyczne, porównywanie się do innych, kreowanie przez media diety, jako czegoś drogiego, sprawia, że wiele osób ma wrażenie, że nie jest wstanie zacząć zdrowo odżywiać.
Moje plany dietetyczna opierają się głównie na lokalnych i sezonowych produktach, a jednocześnie pokazują nowe smaczne spojrzenie na jedzenie.
Dlatego jeśli gubisz się w gąszczu informacji w Internecie, waga zamiast w dół, ciągle wzrasta, chorujesz i nie wiesz, które produkty są dla Ciebie dobre zaprasza na konsultacje dietetyczne, chętnie rozwieję Twoje wątpliwości i wspólnie opracujemy plan zmian!

Wykształcenie

Jestem absolwentką Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku Dietetyka i Żywienie Człowieka.
Cały czas się uczę czytając publikacje naukowe, uczestniczę w wielu szkoleniach i konferencjach. Uwielbiam swoją pracę i to, że mogę pomagać innym powracać do zdrowia, bo odchudzanie to również poprawa zdrowia, a nie jedynie aspekt wizualny, czy lepsze samopoczucie 😉 Moje główne zainteresowania do dietoterapia w chorobach tarczycy, PCOS, insulinooporności oraz chorobach jelit.

Prywatnie

Od 9 lat, z małymi przerwami, uczę się hiszpańskiego. Dzięki temu, że przed laty zapisałam się na kurs, poznałam masę świetnych ludzi.
Jestem totalną kociarą, to chyba nie wymaga wyjaśnień. Pasjami czytam kryminały, szczególnie lubię te skandynawskie.
Na początku tego roku zrobiłam kurs fotografii i cały czas uczę się jak robić coraz lepsze zdjęcia, głównie tego co ugotuję! Efekty moich poczynań możecie zobaczyć na moim instagramie @aga_dietea

Ukończone kursy i szkolenia

Żywienie i suplementacja w zaburzeniach miesiączkowania. (Tadeusz Sowiński; 2018)
Psycho dla dietetyka. 10 tygodniowy kurs. (Anna Paluch; 28.07-06.10 2018)
Zależności między niepłodnością, a endometriozą i celiakią (Akademia Dietetyka; 2018)
Płodność, a immunologia i genetyka (Akademia Dietetyka; 2018)
Niepłodność, a problemy kliniczne: otyłość, PCOS, hiperprolatynemia (Akademia Dietetyka; 2017)
Dietoterapia zaburzeń płodności (Akademia Dietetyka; 2017)
Suplementacja w sporcie, studium przypadku. (Dawid Białowąs, 2017)
II ogólnopolski kongres dietetyki i medycyny funkcjonalnej (Rumia, 2017)
PCOS dieta i suplementacja; Hormony płciowe u kobiet; (Medfood, 2017)
Metylacja- podstawy (MedFood, 2017)
Zdrowa Mama (kurs 2017)
Choroby autoimmunizacyjne. cz.I (Dominika Gier, 2016)
Od jelit do mózgu i z powrotem (Poznań, 2016)

Hormony; Chemia mózgu, środki nootropowe, depresja. (Zdrowsi w 90dni, 2016)
Dietoterapia w chorobach tarczyca; wątroby; żołądek; nadnerczy; (MedFood, 2016)
I ogólnopolski kongres dietetyki i medycyny funkcjonalnej (Rumia, 2016)
Dietetyka Kliniczna (Ajwen, 2015)
Nowe oblicze autyzmu (Vitaimmun, 2015)
Żywienie dzieci w wieku 0-18 lat (Zdrowsi w 90 dni, 2015)
Zapomniana wiedza o pasożytach. (Zdrowsi w 90 dni, 2015)
Dieta Autoimmunologiczna AIP (Klub Medycyny Funkcjonalnej, 2015)
Odczytywanie Badań Laboratoryjnych (MedFood, 2015)
Insulina – diagnostyka i dieta (2015)
Konferencja żywieniowa – Holistyczne podejście do diety i człowieka (Opole, 2015)
Hashimoto – leczenie przyczynowe (Fundacja Jak Motyl, 2014; 2015)
Najnowsze trendy w leczeniu żywieniowym nietolerancji i alergii pokarmowych (Poznań, 2014)
Zaburzenia mikroflory jelit i opóźniona alergia pokarmowa (Instytut Mikroekologii, 2014)
Zdrowa Mama, zdrowe dziecko – aktualne zasady odżywiania (Poznań, 2014)

Agnieszka Płóciniak - ZnanyLekarz.pl

CERTYFIKATY