Idą, idą Święta, czyli jak odchudzić świąteczne dania.

Święta za pasem, zbliżają się nieubłagalnie. Czas szaleńczych zakupów, pakowania prezentów, przygotowywania jedzenia, spotkań rodzinnych oraz jedno ważne pytanie. Jak nie przytyć w święta?

Niejedna osoba zna ten problem, mało kto wie, że w pewnym stopniu możemy zaradzić takiemu stanowi rzeczy. Zapytacie jak? Sprawa będzie prosta, jeśli sami przygotowujecie potrawy świąteczne, lub uczestniczycie w ich tworzeniu. Ogólne zasady są niezmienne, nie zapominamy o zdrowym śniadaniu, nie głodzimy się cały dzień, aby na spotkaniu rodzinnym, pałaszować do woli. Staramy się ograniczyć spożycie tłuszczów oraz cukrów. Jak tego dokonać, oto kilka przykładów odchudzonych dań wigilijnych.

Dania z ryb – tradycyjne podawana ryba, otoczona jest w panierce, która wchłania tłuszcz, na którym potrawa jest przyrządzana. Dodając zbędnych kalorii. Zamień smażenie w panierce, na pieczenie w folii. Jeśli jednak musisz ja usmażyć, nie dodawaj panierki, wtedy ryba nie wchłonie tłuszczu.

Pierogi – zamiast tradycyjnie przygotowywanego ciasta z mąki pszennej, przygotuj ciasto z mąki pełnoziarnistej lub orkiszowe. Ulepione pierogi ugotuj, nie podsmażaj na tłuszczu, ciasto wchłonie go, dodając kalorii, zrezygnuj także, z często stosowanej zasmażki z bułki tartej.

Kluski z makiem lub kutia – tradycyjny przepis mówi, iż mak z suszonymi owocami, mieszamy pół na pół z miodem lub cukrem. Nie dodawaj tyle cukry lub miodu możesz z nich w połowie zrezygnować, lub zastąpić jogurtem naturalnym.

Zupy – gotowane na wywarze z warzyw, mają mniej kalorii, nie dostarczajmy, zatem dodatkowych zabielając zupę śmietaną i mąką. Zastąpmy je mlekiem, lub jogurtem naturalnym.

Kompot z suszu – do przygotowanego wywaru z suszonych owoców, nie dodawaj cukru, czy miodu. Zastąp je większą ilością przypraw, takich jak goździki, cynamon, czy laska wanilii.

Sałatki jarzynowe
– zapomnij o majonezie! Przygotuj własny dressing na bazie jogurtu naturalnego.

Ciasta – przygotuj je w miarę możliwości samodzielnie. Część mąki pszennej, możesz zastąpić pełnoziarnistą. Jeśli jednak zdecydujesz się na tradycyjną kompozycję, zapomnij o lukrze, czy czekoladowej polewie. Posyp wierch ciast, czy pierniczków samym cukrem pudrem.

Prawda, że podane sposoby nie są skomplikowane i proste je wprowadzić w życie. Tak przygotowane potrawy Wigilijne oszczędzą nam zbędnych kalorii, a także uchronią wątrobę przed przeciążeniem, unikniemy także przykrych dolegliwości trawiennych.

Na koniec jeszcze kilka ważnych rad, zjedź połowę tego, ile byś chciał. Nie wychodź z założenia, że musisz zjeść, bo nic nie może się zmarnować. Jadąc na zakupy nie kupuj na zapas, przygotuj wcześniej listę zakupów. Nadmiar przygotowanych pierogów, kutii, czy ciast możesz zamrozić.

Zastanawiacie się jak nie przytyć w Święta? Co zrobić, żeby dania były lżejsze, zdrowsze, ale równie smaczne? W nowym artykule znajdziecie kilka prostych podpowiedzi jak odchudzić Świąteczne potrawy! Zapraszam do lektury