Właściwości odżywcze Komosy ryżowej – Quinoa

Quinoa- komosa ryżowa, nazywana ‘matką zbóż’. Pochodzi z Ameryki Południowej, dlatego też nazywana jest ‘złotym ziarnem Inków’, czy też ‘peruwiańskim ryżem’.

Dlaczego tyle się ostatnio o niej mówi? A, no dlatego, że ma wspaniałe wręcz właściwości odżywcze.

  1. Jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. 

Witaminy i składniki mineralne

Zawartość w 185g ugotowanej komosy ryżowej (szklanka)

Pokrycie dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej

Witamina E

1,2mg

6%

Witamina B1

0,2mg

13%

Witamina B2

0,2mg

12%

Witamina B6

0,2mg

11%

Foliany = kwas foliowy

77,7 mcg

19%

Żelazo

2,8mg

15%

Magnez

118,g

30%

Fosfor

281

28%

Miedź

0,4mg

18%

Cynk

2mg

13%

Mangan

1,2 mg

58%

Selen

5,2mg

7%

    1. Źródło błonnika pokarmowego porcja ugotowanej komosy ryżowej (185g) zawiera ok. 5g błonnika pokarmowego, co pokrywa dzienną normę w 20%. Taka zawartość błonnika pokarmowego plasuje Quinoę ponad innymi zbożami ( komosa zbożem nie jest, choć za takowe uchodzi).  Zawartość błonnika jest w niej prawie dwukrotnie większa.

 

    1. Doskonałe źródło białka. W śród produktów roślinnych charakteryzuje się nie tylko największą zawartością białka, które stanowi ok. 16%, ale co najważniejsze posiada wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy. Z tego też względu szczególną uwagę powinny na nią zwrócić osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Komosa ryżowa zawiera lizynę, metioninę, czy cysteiną, które są aminokwasami ograniczającymi w diecie wegan i wegetarian, a są aminokwasami niezbędnymi do odbudowy tkanek, czy  Aminokwasy ograniczające to takie, które występują w najmniejszej ilości w danym produkcie spożywczym.

 

    1. W porównaniu do innych zbóż komosa zawiera spore ilości tłuszczu, jednak są to tłuszcze pożądane w naszej diecie, ponieważ są to głównie kwasy tłuszczowe omega-3. Których często w naszej codziennej diecie jest za mało, ze względu na niedostateczne spożycie ryb morskich.

 

    1. Quinoa jest bezglutenowa, a więc jest świetną alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej i dla osób z alergią na gluten. Ma niski indeks glikemiczny (35), co sprawia, że z powodzeniem może przyjąć się w diecie chorych na cukrzycę, osób dbających o zdrowie i smukłą sylwetkę.

 

    1. Jest źródłem przeciwutleniaczy, głównie flawonoidów i witaminy E, ma więc działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe.

 

  1. Komosa ryżowa zawiera saponiny naturalne środki ochrony roślin, dzięki którym nie wymaga używania pestycydów, czy środków ochrony roślin. Tych dodatkowych środków nie używa się również ze względu na wrażliwość komosy, która źle znosi środki chemiczne. Ponadto saponiny mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne , czy przeciwgrzybicze. Nadmiar saponin może nadać ziarnom quinoa gorzki smak, a więc przed gotowaniem można je lekko przepłukać pod bieżącą wodą.

 Quinoa- komosa ryżowa (4)