Dlaczego dieta paleo? Właściwie u mnie to często pół paleo, a dokładnie bardziej dieta samuraja, bo pojawiają się w niej bezglutenowe zboża, czyli gryka, komosa ryżowa, amarantus, kasza jaglana.
Dlaczego tak? Bo tradycyjny model żywienia przekazywany przez IŻŻ, nie przynosił mi niczego dobrego, coraz częściej coraz mniej przynosił moim pacjentom, więc trzeba było szukać rozwiązania, które pomoże. I tak oto trafiłam na paleo. Ale zanim to się stało to od grubo ponad 1,5 roku nie jadłam glutenu, nie dlatego, że miałam celiakię, czy nietolerancję, ale ze względu na problemy z tarczycą i po cichu wkraczające Hashimoto. A przy chorobach autoimmunologicznych, dieta ta może i w znaczący sposób poprawia stan zdrowia wielu osób. Odstawienie glutenu to jednak było za mało, potrzebowałam czegoś więcej energetycznego kopa. Powoli, powoli jakiś rok temu zaczęłam interesować się tym tematem i na dobre przeszłam na model diety paleo, ew. samuraja ok. 8 miesięcy temu. I jest coraz lepiej. Dlatego też taki model odżywiania polecam pacjentom, bo coraz częściej trafiają do mnie osoby chore, nie tylko chcące zrzucić kilka kilo. A czasem na przeszkodzie tych kilogramów stoją jeszcze nie odkryte czasem drobne problemy. Szerzej opiszę to w innych wpisach, bo dziś chcę się podzielić z Wami, moimi pomysłami na paleo śniadania. Odżywcze, dające energię, smaczne i w nigdy nie nudzących się kompozycjach.
1. JAJA NA MIĘKKO Z RUKOLĄ I AWOKADO
2. OMLET NA SŁODKO Z OWOCAMI GOJI I RODZYNKAMI
3. KIEŁBASKI Z DUSZONYM JARMUŻEM, POMIDORAMI, RZODKIEWKĄ I AWOKADO
4. OMLET WYTRAWNY Z PAPRYKĄ I SAŁATKA Z JARMUŻU I OGÓRKA
5. SŁODKO/ WYTRAWNIE – PLACUSZEK Z JAJA, BANANA I MĄKI KASZTANOWEJ + DUSZONE BOCZNIAKI Z WARZYWAMI
6. JAJA ZAPIEKANE W PIECZARKACH Z ROSZPONKĄ I AWOKADO
7. JAJKA W KOSZULKACH Z BOCZKIEM I SZPARAGAMI
ZAINSPIRUJCIE SIĘ I SMACZNEGO 🙂