Agnieszka Płóciniak

mgr dietetyki spec. dietetyka kliniczna
Tematyka zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej towarzyszyła mi od zawsze, bo przez ponad 10 lat trenowałam pływanie.
Kończąc liceum postanowiłam, że chcę zostać dietetykiem, wtedy jeszcze nie wiedziałam, jak fajny jest to zawód i jak dużo satysfakcji będzie mi dawał. W czasie studiów oprócz wiedzy, udało mi się zgromadzić 10 nadprogramowych kilogramów, wtedy też okazało się, że choruję na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy Hashimoto.

Zmieniłam swoje podejście do odżywiania, zrozumiałam, że każdy z nas mocno różni się również w aspektach żywieniowych i to co jednemu służy, dla innego stanowi sedno problemów zdrowotnych. Słuchanie swojego organizmu, zmiana sposobu odżywiania, setki artykułów naukowych w poszukiwaniu rozwiązania, pomogło mi opanować moje problemy zdrowotne i wrócić do rozmiaru z przed lat.

Dziś będąc bogatsza o te doświadczenia, udowadniam (również na przykładzie pacjentów), że mimo problemów ze zdrowiem, można osiągnąć cel i trwale zmienić nawyki.
Jednak lata pracy w gabinecie utwierdzają mnie w przekonaniu, że największym problemem nadal są najprostsze zmiany i porównywanie się do innych.
Sporo osób szuka porad na forach, stosuje tysiące zaleceń, a zamiast poprawy, otrzymują pogorszenie, frustracje i przeświadczenie, że dieta to wyłącznie restrykcje. Nadmiar zaleceń, często bardzo skrajnych może tylko pogorszyć Twój stan.
Dlatego jeśli gubisz się w gąszczu informacji, waga zamiast w dół, ciągle wzrasta, chorujesz i nie wiesz, które produkty są dla Ciebie dobre zaprasza na konsultacje dietetyczne.

Wykształcenie

Jestem absolwentką Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku Dietetyka i Żywienie Człowieka.
Cały czas się uczę czytając publikacje naukowe, książki medyczne, uczestniczę w wielu szkoleniach, konferencjach, czy webinarach. Uwielbiam swoją pracę i to, że mogę pomagać innym powracać do zdrowia, bo odchudzanie to również poprawa zdrowia, a nie jedynie aspekt wizualny, czy lepsze samopoczucie 😉

Prywatnie

Od 9 lat, z małymi przerwami, uczę się hiszpańskiego. Dzięki temu, że lata temu zapisałam się na kurs, to poznałam masę świetnych ludzi.
Jestem totalną kociarą, to chyba nie wymaga wyjaśnień. Pasjami czytam kryminały, szczególnie lubię te skandynawskie.
Na początku tego roku zrobiłam kurs fotografii i cały czas uczę się jak robić coraz lepsze zdjęcia, głównie tego co ugotuję! Efekty moich poczynań możecie zobaczyć na moim instagramie @aga_dietea

Ukończone kursy i szkolenia

Zależności między niepłodnością, a endometriozą i celiakią (Akademia Dietetyka; 2018)
Płodność, a immunologia i genetyka (Akademia Dietetyka; 2018)
Niepłodność, a problemy kliniczne: otyłość, PCOS, hiperprolatynemia (Akademia Dietetyka; 2017)
Dietoterapia zaburzeń płodności (Akademia Dietetyka; 2017)
Suplementacja w sporcie, studium przypadku. (Dawid Białowąs, 2017)
II ogólnopolski kongres dietetyki i medycyny funkcjonalnej (Rumia, 2017)
PCOS dieta i suplementacja; Hormony płciowe u kobiet; (Medfood, 2017)
Metylacja- podstawy (MedFood, 2017)
Zdrowa Mama (kurs 2017)
Choroby autoimmunizacyjne. cz.I (Dominika Gier, 2016)
Od jelit do mózgu i z powrotem (Poznań, 2016)
Dietoterapia w chorobach tarczyca; wątroby; żołądek; nadnerczy; (MedFood, 2016)

Hormony; Chemia mózgu, środki nootropowe, depresja. (Zdrowsi w 90dni, 2016)
I ogólnopolski kongres dietetyki i medycyny funkcjonalnej (Rumia, 2016)
Dietetyka Kliniczna (Ajwen, 2015)
Nowe oblicze autyzmu (Vitaimmun, 2015)
Żywienie dzieci w wieku 0-18 lat (Zdrowsi w 90 dni, 2015)
Zapomniana wiedza o pasożytach. (Zdrowsi w 90 dni, 2015)
Dieta Autoimmunologiczna AIP (Klub Medycyny Funkcjonalnej, 2015)
Odczytywanie Badań Laboratoryjnych (MedFood, 2015)
Insulina – diagnostyka i dieta (2015)
Konferencja żywieniowa – Holistyczne podejście do diety i człowieka (Opole, 2015)
Hashimoto – leczenie przyczynowe (Fundacja Jak Motyl, 2014; 2015)
Najnowsze trendy w leczeniu żywieniowym nietolerancji i alergii pokarmowych (Poznań, 2014)
Zaburzenia mikroflory jelit i opóźniona alergia pokarmowa (Instytut Mikroekologii, 2014)
Zdrowa Mama, zdrowe dziecko – aktualne zasady odżywiania (Poznań, 2014)

Agnieszka Płóciniak - ZnanyLekarz.pl

CERTYFIKATY