Blog

Zdrowe drugie śniadanie.

Dieta pudełkowa, lunch box lub po prostu drugie śniadanie, to temat wciąż na bardzo modny, a w sumie bardzo często traktowany bez należytej uwagi. Sami przyznajcie kto codziennie zabiera ze sobą do pracy pełnowartościowy posiłek. Z moich wieloletnich obserwacji z gabinetu wynika, że bywa z tym bardzo różnie i naprawdę spora grupa osób nie zabiera ze sobą nic. A jeśli już zabierany jest z domu posiłek są to najczęściej kanapki, jogurt, owoc, ale także słodycze lub drożdżówka. Prawda, że nie wygląda to jakoś rewelacyjnie, zważywszy, że w pracy średnio spędzamy 8 godzin, a licząc dojazdy, może wyjść grubo ponad 10 godzin. Czy zatem to co zjadasz nie wpływa na Twoją efektywność i koncentrację? 

Chlebek bananowy z jagodami bezglutenowy.

 

Bezglutenowy chlebek bananowy z jagodami i orzechami włoskimi.

Potrzebne składniki:

3 bardzo dojrzałe banany + 1 do ułożenia na wierzchu
3/4 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki ryżowej
2 jajka
30g roztopionego masła
1/3 szklanki mleka roślinnego
40g orzechów włoskich
70g jagód

Sposób przygotowania:

1. Banany rozgnieść widelcem lub zmiksować w naczyniu blendery.

2. Dodać jajka i mąkę połączyć do uzyskania jednolitej masy.

3. Dodać roztopione masło oraz mleko. Ponownie zmiksować

4. Na koniec dodać jagody oraz posiekane orzechy włoskie. Delikatnie mieszać, tak by jagody się nie rozpadły. Ja użyłam jagody mrożone.

5. Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 26x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć przekrojonego wzdłuż banana.

6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok 50minut. Najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest całkowicie suche.

Smacznego!

Czy dieta musi być droga?

“Dieta? To nie dla mnie, nie stać mnie.” lub “Na diecie trzeba jeść te wszystkie wyszukane, drogie produkty.”
Przyznaj, czy choć raz nie pojawiła się taka myśl w Twojej głowie? I czy przypadkiem nie jest to Twoja wymówka, do tego by zdrowo się odżywiać?

Wszystko oczywiście zależy od Twojego budżetu i to ostatecznie Ty decydujesz, na co i ile pieniędzy wydasz. Wiem, wiem mówienie o kasie to temat tabu. Ale podejdźmy do tematu racjonalnie, każdy z nas przecież jeść musi, a ja mam kilka sprawdzonych sposób, na to by nie przepłacać. A przy okazji, chcę Wam udowodnić, że plan odżywiania od dietetyka może nie nadszarpnąć Twojego budżetu. 

Jak ustalić suplementację witaminą D3 – najnowsze rekomendacje.

Witamina D3 to niezwykle ważny składnik odżywczy, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Najnowsze badania populacji polskiej pokazują, że na niedobór witaminy D3 cierpi, aż 90% społeczeństwa. Widzimy zatem jak ogromny jest to problem, a mimo zwiększającej się świadomości i popularyzacji stosowania suplementów witaminy D3 w mediach, sytuacja nie wygląda najlepiej. Jeśli chcecie przeczytać o tym na co wpływa witamina D3 przeczytajcie ten artykuł “Witamina D – dlaczego jest taka ważna?” Przeciętna dieta pokrywa zapotrzebowania na ten ważny składnik odżywczy jedynie 3-5% procentach, a z uwagi na region geograficzny w jakim żyjemy, synteza skórna w miesiącach od września do kwietnia jest praktycznie niemożliwa. Stąd też zalecenia, aby suplementację witaminą D3 stosował praktycznie każdy z nas. 

Dieta sezonowa cz. 1 lato.

Produkty dostępne lokalnie, a jednocześnie sezonowe, powinny być podstawą każdej zdrowej diety. W dobie globalizacji łatwo popaść w niepotrzebny zachwyt nad produktami, które dostępne są we wszystkich marketach. Oczywiście nie ma nic w złego w próbowaniu i poszerzeniu swojej diety i by poznać nowe smaki. Nie powinniśmy jednak zapominać o tym co daje nam natura, o tym co rośnie w naszym kraju. 

Dieta w niedoczynności tarczycy.

Niedoczynność tarczycy jest to choroba wywołana niedoborem hormonów produkowanych przez tarczycę tj. trójjodotyroninę T3 i tyroninę T4. Niedobór hormonów prowadzi to powstania zaburzeń metabolizmu w organizmie. Warto tutaj zaznaczyć, że niedoczynność tarczycy nie musi oznaczać, iż jesteś chory na chorobę autoimmunologiczną Hashimoto. Może być natomiast tak, że w wyniku choroby Hashimoto, powstała niedoczynność tarczycy. Jednak postępowanie dietetyczne w tych dwóch schorzeniach jest inne.