Blog

Jak ustalić suplementację witaminą D3 – najnowsze rekomendacje.

Witamina D3 to niezwykle ważny składnik odżywczy, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Najnowsze badania populacji polskiej pokazują, że na niedobór witaminy D3 cierpi, aż 90% społeczeństwa. Widzimy zatem jak ogromny jest to problem, a mimo zwiększającej się świadomości i popularyzacji stosowania suplementów witaminy D3 w mediach, sytuacja nie wygląda najlepiej. Jeśli chcecie przeczytać o tym na co wpływa witamina D3 przeczytajcie ten artykuł “Witamina D – dlaczego jest taka ważna?” Przeciętna dieta pokrywa zapotrzebowania na ten ważny składnik odżywczy jedynie 3-5% procentach, a z uwagi na region geograficzny w jakim żyjemy, synteza skórna w miesiącach od września do kwietnia jest praktycznie niemożliwa. Stąd też zalecenia, aby suplementację witaminą D3 stosował praktycznie każdy z nas. 

Dieta sezonowa cz. 1 lato.

Produkty dostępne lokalnie, a jednocześnie sezonowe, powinny być podstawą każdej zdrowej diety. W dobie globalizacji łatwo popaść w niepotrzebny zachwyt nad produktami, które dostępne są we wszystkich marketach. Oczywiście nie ma nic w złego w próbowaniu i poszerzeniu swojej diety i by poznać nowe smaki. Nie powinniśmy jednak zapominać o tym co daje nam natura, o tym co rośnie w naszym kraju. 

Dieta w niedoczynności tarczycy.

Niedoczynność tarczycy jest to choroba wywołana niedoborem hormonów produkowanych przez tarczycę tj. trójjodotyroninę T3 i tyroninę T4. Niedobór hormonów prowadzi to powstania zaburzeń metabolizmu w organizmie. Warto tutaj zaznaczyć, że niedoczynność tarczycy nie musi oznaczać, iż jesteś chory na chorobę autoimmunologiczną Hashimoto. Może być natomiast tak, że w wyniku choroby Hashimoto, powstała niedoczynność tarczycy. Jednak postępowanie dietetyczne w tych dwóch schorzeniach jest inne. 

10 sposobów na utrzymanie diety.

Dieta wielu osobom kojarzy się wyłącznie z czymś chwilowym i z dużą restrykcją. Są to jednocześnie dwie rzeczy, które powodują, że nie osiągamy zamierzonych celów. Dlaczego? Wiele zależy od naszego podejście, od tego jak sobie poukładamy w głowie, co i w jaki sposób chcemy osiągnąć. Jeśli już od samego początku zakładamy, że coś jest na chwilę, to mózg będzie to odbierał jako coś w gruncie rzeczy nieistotnego, przelotnego, do czego być może wcale nie trzeba się przykładać. Duże restrykcje i spore ograniczenia z kolei powodują frustrację, niemożliwość stosowania zaleceń w dłuższym czasie. W ten sposób wpadamy w błędne koło.
Chciałabym zmienić to jak postrzegana jest dieta przez wiele osób, aby było to nauka zdrowego odżywiania, zmiana nawyków, wcale nie restrykcyjna, a racjonalna i długoterminowa.