Imbir – właściwości

Imbir to wspaniała roślina bardzo popularna w krajach azjatyckich, na wyspach Oceany Spokojnego, ale także w Afryce i Ameryce Południowej. Jego różnorodne właściwości lecznicze są znane są od pokoleń, stosowany jest m.in w medycynie chińskiej. W naszej kulturze znany jako przyprawa.imbirm

Wartości odżywcze 100g imbiru:
-ok 67kcal
– 1,7g białka
– 0,7g tłuszczu
– 15g węglowodanów
– 2g błonnika pokarmowego

 Źródło witamin i składników mineralnych:
– witamina C 5mg
– wapń  18mg
– potas 415mg
– żelazo 0,6mg
– witaminy z grupy B

Właściwości imbiru:
– przeciwzapalne
– napotne
– rozgrzewające
– wspomagające krążenie krwi
– pobudzające
– wspomagające trawienie

Imbir jest stosowany w leczeniu:
– przeziębień
– biegunek
– wymiotów i nudności
– niestrawności
– choroby lokomocyjnej 

Świeży korzeń imbiru zawiera gingerol, jest to olejek eteryczny, którego właściwości są podobne jak w przypadku kapsaicyny w ostrych papryczkach, czy też piperyny w pieprzu. Ma zatem właściwości rozgrzewające, polecany jest zatem osobom, które źle tolerują zimno lub osobom z tendencją do zimnych stóp i dłoni. Świeży imbir podawany w stanach gorączkowych, będzie działał napotnie. 

Podczas gotowania lub suszenia imbiru lotna substanjca gingerol, zamienia się w zingeron oraz shoagol. Te trzy substancje są odpowiedzialne za charakterystyczny smak i zapach imbiru. Shoagol jest odpowiedzialny za ostry smak, natomiast zingeron jest mniej kwaśny i odpowiada za słodkawy posmak. Prawdopodobnie zingeron ma właściwości bakteriobójcze powodujące biegunki wywołane Escherischią coli.

Zastosowanie imbiru w kuchni.

Ta cudowna w smaku przyprawa idealnie komponuje się z daniami z ryb i owocami morza. Doskonale pasuje do dań warzywnych, dzięki czemu zyskają delikatną ostrość. Z imbiru przygotowuje się nalewkę wspomagającą trawienie, można z niego przygotować napój, który będzie działał rozgrzewająco lub napotnie.

Napój imbirowy:
– 30g imbiru
– 2 szklanki wody
– 1 łyżeczka miodu
Imbir gotujemy w wodzie ok. 10-15 min. po przestudzeniu możemy dodać miód.

Na zdrowie!