To warzywo jest doskonałym źródłem witaminy C, ale także witaminy A, witamin z grupy B. Zawiera wapń, fosfor, żelazo, a także siarkę. Ta ostatnia świetnie działa na włosy, paznokcie, skórę, by wyglądały zdrowo. Kapusta zawiera pewną ilość arsenu, który to działanie lecznicze w reumatyzmie, czy też w leczeniu wrzodów żołądka i zgagi. Także sok z kapusty ma działanie lecznice, powinny go stosować osoby, które mają problemy z zatrzymywaniem się wody w organizmie, mają osłabioną odporność lub anemię. Kapusta zawiera glikozydy siarkowe, które to mają działanie wolotwórcze, nie polecana jest zatem w diecie osób z chorobami tarczycy, jednak ten sam związek wykazuje działanie antynowotworowe, podobnie jak inne warzywa krzyżowe.

Kapusta jest warzywem niskokalorycznym 100g to ok 30kcal, i ok. 3g błonnika pokarmowego.

Na zdrowie!