Czy grillowanie może nam zaszkodzić?

Sezon grillowania w pełni. Spora grupa osób prawie co weekend kosztuje dań z grilla. Czy jednak jest to zdrowe? A może niesie to ze sobą jakieś ryzyko? Sprawdźcie co robić, by grillowanie było i zdrowe i smaczne.

Po pierwsze wybór produktów –  i nie chodzi tu tylko o wybór mięsa, czy warzyw, ale także węgla oraz podpałki. Zatem zacznijmy od końca.

Do przygotowania paleniska  wybierz węgiel drzewny, ale tylko z drzew liściastych w tym przypadku najlepiej wybrać brykiet. Dlaczego? Drzewa iglaste, także szyszki i igiełki (często dorzucane do ognia, z racji wydzielania ładnego zapachu) zawierają żywicę.

 Żywica spalając się wydziela węglowodory aromatyczne, które to mają działanie rakotwórcze.


Jaką podpałkę wybrać?

Najlepiej nie używaj jej wcale. Te tradycyjne zawierają parafiny i ropy, które nie są dla nas zdrowe, nie powinno się używać już wcześniej wspomnianych szyszek, czy też igiełek, ale także kartonów, czy gazet, gdyż są one barwione farbą drukarską, która przy spalaniu, również wykazuje działanie toksyczne. Zatem do rozpalania najlepiej używać samego brykietu, ewentualnie posiłkować się małymi kawałkami drewna – oczywiście z drzew liściastych!

Pamiętaj by produkty układać na ruszt, kiedy w palenisku nie ma już ognia, a węgle tylko się żarzą i są pokryte szarą wartą popiołu!

Co grillować?

To kwestia gustu i smaku, ale.. Warto wybierać mięsa chude: kurczaka, indyka, cielęcinę, chudą wieprzowinę, ale także ryby, owoce morza, no i oczywiście warzywa i owoce.

  • Przed umieszczeniem mięs na ruszcie warto je wcześniej zamarynować w oliwie z odrobiną czosnku i rozmarynu. Zamarynowane mięso będzie delikatniejsze, dzięki czemu szybciej się upiecze. Czosnek i rozmaryn sprawią, że potrawa nie tylko nabierze smaku, ale dostarczy antyoksydantów, które zniwelują działanie wolnych rodników, powstających podczas spalania tłuszczu.
  • Warzyw nie polewaj dodatkowo oliwą i piecz je bardzo krótko, tak by się nie przypaliły. Nie używaj zbyt dużo soli, zastąp je ziołami m.in. wspomnianym rozmarynem. Unikaj mieszanek ze specjalnym przeznaczeniem do  grillowania. Mieszanki te zawierają sporo soli oraz glutaminianu sodu, którego nadmierne spożycie prowadzi do powstawania wzdęć i niestrawności.

Trudna sztuka grillowania?

Okazuje się, że grillowanie wymaga od nas odrobiny umiejętności, cierpliwości oraz wiedzy. Dlaczego?

  • Grillowane produkty umieszczaj na aluminiowych tackach, nie kładź ich bezpośrednio na ruszt. Zapobiegnie to wytapianiu się tłuszczu wprost na żarzące się węgle. Ze spalającego się tłuszczu wydzielają węglowodory aromatyczne- które są rakotwórcze- powstają wolne rodniki i nadtlenki, które dodatkowo przyspieszają powstawanie procesów zapalnych w organizmie. Te szkodliwe substancje uwalniając się osiadają na produktach, które za chwilę zjesz.
  • Pamiętaj by ruszt był zawsze umyty, nie pozwól by resztki jedzenie zostawały do kolejnego grillowania i samoczynnie spalały się. To doprowadzi to takiej samej sytuacji, jak w przypadku spalania tłuszczu.
  • Jeśli używasz podpałek, nigdy nie dolewaj i nie dosypuj ich, w trakcie grillowanie. W trakcie spalania toksyczne substancje osiądą na pieczonych potrawach. Nie pozwól również, by w tym czasie żarzące się węgle zajęły się ogniem. Spalone produkty są ciężkostrawne.

Co jeszcze robić by było zdrowiej?

  • W trakcie grillowej uczty nie ograniczaj się tylko do produktów mięsnych. Jedź warzywa, nie tylko te z rusztu. Warto zawsze przygotować lekką sałatkę z odrobiną oliwy z oliwek, cytryny i ziół, które mają działanie antyoksydacyjne i poprawiają proces trawienia.
  • Tłuste gotowe sosy zastąp samodzielnie przygotowanymi dipami na bazie jogurtu naturalnego z ulubionymi ziołowymi dodatkami.
  • Białe pieczywo zastąp, razowym.
  • Nie przesadzaj z alkoholem, to dodatkowe źródło kalorii. Piwo dodatkowo wzmaga apetyt, przez co zjesz więcej, organizmowi dostarczysz pustych kalorii.   

Pamiętając o tych kilku ważnych zasadach, możesz być pewien, że spożywane potrawy są zdrowsze. A weekendowe grillowanie z rodziną, czy przyjaciółmi nie przysporzy przykrych dolegliwości żołądkowo- jelitowych.  Pamiętajmy, wszystko jest dla ludzi, tylko znajmy umiar i stosujmy się do przedstawionych zasad.

Smacznego!😉