Pomidor, to chyba najpopularniejsze warzywo spożywane w polskich domach, jednocześnie niskokaloryczne i zawiera wiele cennych składników odżywczych. Jakie lubicie najbardziej? Koktajlowe? Malinowe? Czy może tradycyjne?
Ile odmian i gustów, tyle odpowiedzi. Jednak najlepsze są te rodzime, jedzone w sezonie. Niestety nie zawsze mamy taką możliwość, szczególnie w okresie zimowym. Co zatem? Korzystajmy z dobrodziejstwa przetworów i przygotujmy sobie zapas na zimę, a jeśli tego nie uczynimy zawsze możemy korzystać z tych w sklepach. Zwracajmy jednak uwagę, aby nie były dodatkowo dosładzane, dosalane, czy dobarwiane.
Co kryje się w pomidorze, dlaczego w większości tak go uwielbiamy i zachwycamy się jego smakiem? Przede wszystkim:
- jest niskokaloryczny, w 100g mamy tylko 15kcal
- praktycznie nie zawiera tłuszczy, a w około 98% składa się z wody
- zawiera wiele witamin: kwas foliowy, witaminę B1, witaminę C, witaminę A, oraz składników mineralnych: potas, wapń, żelazo, magnez
- zawiera błonnik pokarmowy ok. 2g w jednej sztuce
- a także najważniejszy związek likopen
Likopen- związek z grupy karotenów ma działanie przeciwnowotworowe, jest również przeciwutleniaczem, a więc niszczy wolne rodniki, będące przyczyną wielu chorób.
Dodawajmy zatem pomidory do sałatek, sosów, kanapek, jedzmy krem z pomidorów, czy bardziej tradycyjną zupę pomidorową
NA ZDROWIE!