Dlaczego tak rzadko używamy przypraw i ziół do przyrządzania różnego typu potraw mięsnych, warzywnych, a najczęściej używamy soli kuchennej? Czas to zmienić!

Obniżenie konsumpcji soli można z powodzeniem zmniejszać, zastępując ją przyprawami, których asortyment jest bogato dostępny. Przyprawy ziołowe nadają potrawom odpowiednie właściwości smakowe i zapachowe, jednocześnie korzystnie wpływając na organizm człowieka.

Zalecana dzienna dawka spożycia soli kuchennej dla dorosłego człowieka, według doniesień WHO, to 6g. Polacy aż trzykrotnie przekraczają jej dzienne spożycie. Długotrwała, nadmierna podaż tej przyprawy może być tragiczna w swych skutkach.

Nadmierne spożycie soli kuchennej ma negatywny wpływ na zdrowie:

 jest czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych XXI w. np. nadciśnienia tętniczego, cukrzycy
• obserwuje się również, że dieta wysokosodowa prowadzi do występowania kamicy moczowej
• może zwiększa częstotliwość wystąpienia udaru mózgu
• można także mieć wpływ na wystąpienie raka żołądka
 

Ziołowe przyprawy nie tylko zmienią smak potraw, dodając im niepowtarzalnego smaku i aromatu, ale również poprawią funkcjonowanie organizmu oraz wspomogą trawienie. Pierwsze wrażenia, jakie dostarczane są nam podczas jedzenia, to wrażenia wzrokowe, zapachowe, a na końcu zaś smakowe. Przyprawy dzięki swoim niezwykłym aromatom pozwolą nam pobudzić zmysły dużo bardziej, niżeli stosując samą sól.

• gorczyca- dodawana do kiszonych ogórków, musztardy, ryb. Ma działanie rozluźniające, rozgrzewa także miejsca dotknięte reumatyzmem.
• cząber– stosowany do sosów mięsnych, przy gotowaniu roślin strączkowych. Pobudza czynność żołądka, działa moczopędnie i ściągająco.
• majeranek- dodawany do sosów, dań mięsnych oraz potraw z roślin strączkowych. Działa wykrztuśnie oraz likwiduje nieprzyjemne wzdęcia powstające właśnie przy spożyciu roślin strączkowych.
• jałowiec- stosowany do wieprzowiny oraz dziczyzny. Działa żółciopędnie i moczopędnie.
• kminek– dodawany do sosów mięsnych, serów, pieczywa. Działa moczopędnie oraz likwiduje wzdęcia.
• rozmaryn– stosowany do potraw mięsnych oraz tłustych ryb. Pobudza serce, działa moczopędnie oraz żółciopędnie.
• bazylia– dodawana do dań warzywnych oraz serów. Likwiduje wzdęcia, działa mlekopędnie, pobudza i wzmacnia nerwy
• estragon– dodawany do dań z jaj, drobiu oraz ryb, a także sosów. Koi nerwy oraz łagodzi objawy ze strony żołądka. 
• szałwia– stosowana do mięs i ryb. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwcukrzycowe oraz przeciwzapalne.
• kolendra- dodawana do zup, sałatek oraz sosów na bazie jogurtu. Działa przeciwbiegunkowo, łagodzi dolegliwości związane z obfitymi miesiączkami.

Jak można zauważyć, dzięki szerokiej gamie przypraw ziołowych dostępnych na rynku, mamy możliwość dopasowania ich idealnie do przyrządzanych dań, jednocześnie spełniając nasze upodobania kulinarne. Każdy może znaleźć coś dla siebie począwszy od przypraw do dań tradycyjnych przez zioła stosowane w kuchniach morza śródziemnego, po te bardziej orientalne.