Choć lato nie odpuszcza, to poranki bywają już bardzo chłodne. A wtedy świetnie sprawdzi się rozgrzewająca owsianka z dodatkiem pieczonej dyni.
Potrzebne składniki
– 2 łyżki musu z pieczonej dyni
– 5 łyżek płatków owsianych
– 150ml mleka lub napoju roślinnego
– 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
– do podania 1/2 gruszki, pestki dyni, kostka tartej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
1. Dynię najlepiej hokkaido pokrój w grube plastry. Nie musisz jej obierać, wystarczy dobrze umyć. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz dynię w temp. 180 st. C przez ok 30min. Ja upiekłam 400g dyni, zostanie mi na kilka dni.
2. Dynię przestudź i zmiksuj.
3. Do gotujących się płatków z mlekiem dodaj mus z dyni oraz przyprawę korzenną. Gotuj na wolnym ogniu, aż płatki zmiękną.
4. Podaj z gruszką lub jabłkiem z dodatkiem pestek dyni i tartej gorzkiej czekolady.