Placuszki gryczano-szpinakowe

Placuszki gryczano szpinakowe z owocami

Placuszki i naleśniki lubi chyba każdy, a te są nie tylko pyszne, ale i z bardzo prostych składników, a przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 15 minut.

Potrzebne składniki:

– 60g mąki gryczanej

– 20g skrobi ziemniaczanej

– 2 garści szpinaku

– 1 jajko

– 150g banana 

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 4 -6 łyżkek mleka roślinnego lub krowie (ilość zależna od tego jak gęste ciasto wyjdzie)

– olej kokosowy Extra vergin do sparzenia 

– ja nie dodaje cukru, ani słodzików, bo wystarcza mi słodycz banana, ale możecie dodać np. 1 łyżeczkę ksylitolu

 

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki (poza olejem) zblendować. Ciasto musi być sporo gęstsze niż ciasto naleśnikowe, dlatego też ilość mleka może być rożna. Ciasto nie może być też zbyt gęste, bo wyjdzie po prostu suche.

2. Smażyć małe placuszki na dobrze rozgrzanej patelni z odrobina oleju. Olej systematycznie dokładać przed smażeniem każdej nowej parti. 

Jak widzicie przepis jest super prosty i szybki. 

A placuszki świetnie nadają się zarówno na śniadanie, przekąskę do pracy, jak i pyszny deser. 

Smacznego! 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn