Antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze, naturalne substancje chemiczne, pochodzenia głównie roślinnego, ale także jony metali selenu, cynku i magnezu. Przeciwutleniacze wspierają naturalną funkcję obronną komórek organizmu człowieka, głównie przez wyłapywanie wolnych rodników.
Wolne rodniki, atakują cząsteczki występujące w organizmie takie jak DNA komórki, czy białka. Taki proces powoduje przyspieszenie starzenia się, w efekcie obniża się wytrzymałość organizmu, osłabiają się mięśnie, skóra traci elastyczność, nabiera szaro-ziemistej barwy, powstają zmarszczki. Duża ilość wolnych rodników sprawia, że organizm jest narażony na wystąpienie różnych chorób m.in.:
- chorób układu krążenia
- miażdżycy
- cukrzycy
- osłabieniu odporności
- bezpłodności
- wzrasta ryzyko wystąpienia nowotworów
Jak donosi ScienceDaily spożywanie warzyw, owoców oraz produktów zbożowych w codziennej diecie, zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca u kobiet. Inna grupa naukowców z Erasmus Medical Center w Rotterdamie na podstawie przeprowadzonych badań donosi, iż dieta bogata w antyoksydanty tj. flawonoidy, witamina E, beta-karoten, witamina C, zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji starczej oraz choroby Alzhaimera o 25%.
Stres oksydacyjny to brak równowagi między produkcją wolnych rodników, a możliwością prawidłowej neutralizacji ich przez organizm. Aby zapobiec takiemu stanowi w naszym organizmie, niezbędne jest włączenie produktów spożywczych będących bogatym źródłem przeciwutleniaczy.
Do substancji o działaniu antyoksydacyjnym zaliczamy:
- witamiana A
- witamina C
- witamina E
- selen
- cynk
- foliany
- karotenoidy
- flawonoidy
- ubichinon
- fitoestrogeny
- koenzym Q
- antocyjany
- związki fenolowe
- glukozylany
Produkty spożywcze, będące źródłem przeciwutleniaczy:
Owoce: winogrona, czarna porzeczka, jeżyny, maliny, truskawki, poziomki, aronia, agrest, owoc dzikiej róży, borówka,
Warzywa: szpinak, rzodkiewka, kalafior, brokuł, papryka czerwona, pomidory, buraki, kapusta czerwona i biała, czosnek, cebula, korzeń pietruszki, sałata, nasiona roślin strączkowych
Zboża: amarantus, pszenica, jęczmień, gryka, żyto
Inne produkty: herbata, kawa, gorzka czekolada, przyprawy: imbir, pieprz czarny, tymianek, cynamon, goździki, rozmaryn
Usuwaniu wolnych rodników z organizmu sprzyja odpowiednia dieta, ale także aktywność fizyczna. Zadbajmy więc o te wszystkie aspekty, które pozwolą zachować zdrowie i dobrą kondycję na długie lata.