Czy słodycze mogą być dietetyczne? Oczywiście, że tak. Wśród moich pacjentów furorę robi dietetyczna nutella z daktyli i orzechów laskowych. A dziś przedstawiam Wam bazę do batoników mocy 😉

Potrzebne składniki:

– 30 szt. daktyli suszonych bez pestek
– 200g płatków owsianych
– 100g migdałów
– łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania

1. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na ok. godzinę.
2. Odsącz wodę.
3. Wszystkie składniki umieść w naczyniu do blendowania, robocie kuchennym, malakserze lub urządzeniu typu termomix.
4. Zmiksuj składniki na jednolitą masę, nie musi być doskonale gładka, wystarczy jeśli składniki dobrze się ze sobą połączą, a powstała masa będzie “klejąca”.
5. Do tak stworzonej bazy może dodać:
– posiekane orzechy i pestki
– suszoną żurawinę, owoce goji, suszone morele
– posiekane kawałki czekolady gorzkiej
– popping z amarantusa lub kaszy jaglanej
– lub po trochu ze wszystkich powyżej
6. Powstałą masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować w kwadrat lub prostokąt, wyrównując masę również od góry, na maksymalną wysokość 2cm. Wymiary 10x30cm
7. Ciasto umieścić w nagrzanym do 160 ºC piekarniku na 20-30min. Wyjąć, gdy wierzch się zrumieni. 
8. Ciasto pokroić na 8 równych batoników.

Wartość odżywcza 1 batonika
– 243 kcal
– 5,8g białka
– 11,5g tłuszczu
– 34g węglowodanów
– aż 5g błonnika!

Ich zdecydowaną zaletą jest to czego w sobie nie mają. A więc rafinowanych i utwardzanych tłuszczów np. oleju palmowego lub innych sztucznie tworzonych tłuszczy trans, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. Nasz organizm zupełnie nie umie sobie poradzić z tłuszczami typu trans, a wbudowywane w błonę komórkową,  powodują, że ta usztywnia się i przestaje przepuszczać składniki odżywcze do wnętrza komórki. W konsekwencji jesteśmy bardziej zmęczeni i niedożywieni, mimo nadprogramowych kilogramów.

Nie zawierają cukru rafinowanego, syropu glukozowo fruktozowego i innych wymysłów. Jednak ze względu na zawartość daktyli, która nadaje słodycz batonikom, są źródłem cukrów prostych, jednak pamiętajmy, jeśli cukry proste występują w naturalnej formie, wraz z dodatkiem błonnika pokarmowego oraz tłuszczu trawią się znacznie wolniej, a więc wolniej podnosi się glukoza we krwi. Mimo wszystko nie przesadzajcie z ich ilością, bo od przybytku, może i głowa nie boli, ale kilogramów może przybyć 😉

Smacznego!