Kwintesencja wiosny, chłodnik z botwinki

Lekkie, świeże, chrupkie, ostre, pełne kolorów. Tak określiłabym to czym są dla mnie pierwsze w pełni wiosenne posiłki. Jesteśmy spragnieni rzodkiewek, szparagów, koperku, botwinki, rabarbaru i pod czym tam jeszcze uginają się stragany.A wyczarować można z nich tyle pyszności, które po zimie będą cudownie nas odżywiać.
Chłodnik to zupa łącząca w sobie wszystko co wiosenne. 💚💗💚

Składniki na 4 porcje:
– 2 pęczki botwinki
– pęczek rzodkiewek
– ogórek zielony
– ząbek czosnku
– 1/2 pęczka koperku
– 300ml kefiru
– 200g jogurtu greckiego
– sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
1. Botwinkę dobrze umyć. Małe buraczki obrać i pokroić w kostkę. Ugotować.

2. Do lekko już miękkich buraczków dodać posiekane liście botwinki i gotować 5 minut. Przestudzić.

3. Zetrzeć na tarce rzodkiewki, obranego ogórka i czosnek.

4. Kefir wymieszać z jogurtem greckim, dodać starte warzywa, ugotowaną botwinę. Posiekany koperek.

5. Całość doprawić do smaku. 

🌱Smacznego!🌱