Dieta Letnia dla Zdrowej Tarczycy, to świetna okazja, aby urozmaicić swoje codzienne menu w posiłki, które przywodzą na myśl lato. Dieta skomponowana jest tak, aby sprzyjać zdrowiu tarczycy, dedykowana jest osobom, które chorują na niedoczynność tarczycy i/lub Hashimoto. Dieta jest fleksitariańska, przeciwzaplna, zawiera mnóstwo antyoksydantów, polifenoli oraz składników mineralnych niezbędnych do pracy tarczycy tj. magnez, cynk, żelazo, selen, kwasy omega3.
Dzisiaj przedstawiam Tobie całkowicie darmowy jadłospis 1600 kalorii na lato, który w pełnej 7-dniowej wersji jest dostępny w moim sklepie internetowym (klik) w dużo niższej cenie (-25%) tylko do 3 lipca.
Darmowy fragment diety 16000kcal w niedoczynności tarczycy, to 4 posiłki (śniadanie, drugie śniadanie, obiad i kolacja). Skomponowane są tak, aby dostarczać wszystkich składników, których potrzebuje Twoja tarczyca, do prawidłowego funkcjonowania i poprawy zdrowia.
Zapraszam Cię do lektury!
Spis Treści:
- Opis diety.
- Śniadanie: Szakszuka ze szparagami, awokado i miętą
- Drugie śniadanie: Koktajl bomba witaminowa
- Obiad: Poke Bowl a’la buritto
- Kolacja: Sałatka z łososiem, kalarepką i oliwkami
Opis Diety
Odżywczy i smaczny jadłospis letni Dla Zdrowia Tarczycy, dedykowany kobietom, które chorują na niedoczynność tarczycy i/lub Hashimoto, które chcą się zdrowo odżywiać i dbać o swoje ciało!
✅ śniadania o obniżonej zawartości wapnia i błonnika, aby poprawić wchłanianie lewotyroksyny (letrox, euthyrox). 🥑
✅ W każdym posiłku jakościowe źródła białka, aby odżywiać Twoją tarczycę i przyspieszać metabolizm.🍳
✅ Odpowiednia kompozycja węglowodanów, aby Twoja gospodarka glukozowo- insulinowa była stabilna.
✅ Mnóstwo letnich smaków. Warzyw, owoców i potraw, które kojarzą nam się z wakacjami.
✅ Ogromny potencjał PRZECIWZAPALNY z uwagi na źródła antyoksydantów i polifenoli 🍓🫐🍒
Dieta to 7-dniowy jadłospis, każdego dnia są 4 posiłki, w 3 wariantach kalorycznych (1600, 1800 i 2000 kcal).
W jadłospisie znajdziesz przepisy, które uwzględniają sezonowe warzywa i owoce, a jednocześnie są przemyślane tak, abyś mogła realizować swoje cele zdrowotne, dbać o zdrowie swojej tarczycy oraz cieszyć się pięknym wyglądem!
Do diety otrzymujesz instrukcję stosowania jadłospisu oraz 40 stronicowy e-book z zaleceniami żywieniowymi, które pomogą Ci zadbać o Twoją tarczycę i osiągnąć wymarzone efekty!
Więcej na temat diety w niedoczynności tarczycy przeczytasz także w tym wpisie na blogu.
Śniadanie –Szakszuka ze szparagami, awokado i miętą
Składniki:
- 2 jajka
- 3 szparagi
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oliwy
- 0,3 szt. awokado
- 1 kromka pieczywa
- żytniego na zakwasie
Sposób wykonania:
- Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki. Pokroić na mniejsze części.
- Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół.
- Na rozgrzaną patelnię dodać łyżkę oliwy z oliwek.
- Wrzucić szparagi oraz pomidorki, dodać szczyptę soli.
- Dusić, aż warzywa zmiękną i pomidorki puszczą sok.
- Na patelnię wbić jajka pomiędzy warzywa. Lekko oprószyć solą oraz pieprzem.
- Patelnię przykryć, jajka szybciej się zrobią.
- Po upieczeniu posypać świeżą miętą.
- Podać z grillowanym chlebem z plastrami awokado.
Drugie Śniadanie – Koktajl bomba antyoksydantów
Składniki:
- 75g truskawek
- 50g wiśni
- 1 średni burak
- 150g skyru naturalnego
- 5g siemienia
- 5g pestek dyni
- 1 łyżka świeżej mięty
Sposób przygotowania:
- Owoce i warzywa umyć. Buraka obrać ze skórki.
- Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera.
- Całość zblendować na gładką masę.
Obiad – Poke Bowl a’la Buritto
Składniki:
- 100g wołowiny
- 1/4 papryki
- 2 łyżki czerwonej fasoli
- 2 łyżki kukurydzy
- 1/4 cebuli
- 40g kaszy jęczmiennej- pęczak
- 1/4 awokado
- garść rukoli
- Przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki cynamonu, szczypta papryki chilli, szczypta soli i pieprzu,
Sposób przygotowania:
- Na oleju zeszklij cebulę, dodaj wszystkie przyprawy.
- Następnie dodaj mięso i je usmaż.
- Użyj kaszę ugotowana poprzedniego dnia wieczorem lub ugotuj ją na świeżo
- W misce umieść kaszę, obok usmażoną wołowinę. Kolejno układaj w misce, paprykę w słupkach fasolę z kukurydzą, rukolę oraz plastry awokado.
Kolacja – Sałata z łososiem, kalarepką i oliwkami
Składniki:
- 70g łososia wędzonego
- 40g kalarepy
- 5 szt. pomidorków koktajlowych
- garść roszponki
- 90g zielonego ogórka
- 1 łyżka oliwek
- 1 łyżka migdałów w płatkach
- 1 łyżeczka świeżej mięty
- kromka (30g) chleb żytniego
Sposób przygotowania:
- W misce umieść roszponkę lub rukolę.
- Dodaj kawałki łososia, połówki pomidorków i ogórka pokrojonego w kostkę.
- Dodaj oliwki i prażone na suchej patelni płatki migdałowe.
- Całość polej oliwą, skrop cytryną i dodaj posiekaną miętę.
Jadłospis okazał się przydatny? Napisz komentarz! A jeśli potrzebujesz więcej takich przepisów, zobacz tutaj (kliknij).