“Chcesz być zdrowy, młody, nie stroń nigdy od wody.” (Andzej Klimuszko) To powiedzenie jest bardzo prawdziwe i powinniśmy o nim pamiętać każdego dnia. Woda stanowi źródło życia i dlatego też powinna stać się nieodzownym elementem naszej codziennej diety.


Organizm człowieka składa się, w ok. 60% właśnie z wody. To w jej obecności zachodzą wszystkie procesy biologiczne naszego organizmu. Przede wszystkim rozpuszczają się w niej składniki mineralne oraz witaminy z grupy B oraz witamina C.

Jak obliczyć dzienne zapotrzebowanie na wodę? 

  • Pierwszym ze sposobów jest bardzo prosty, zależny od masy ciała. Na każdy kilogram masy ciała należy spożyć 30ml wody.
    Przykład: Osoba ważąca 65kg powinna spożyć 65*30= 1950ml 
  • Drugi sposób jest trochę bardziej rozbudowany:
    • na każdy z pierwszych 10kg masy ciała, należy spożyć 100ml
    • na każdy z kolejnych 10g masy ciała, należy spożyć 50ml
    • na każdy kolejny kilogram masy ciała, 20ml
      Przykład: Osoba ważąca 65kg powinna wypić dziennie (10*100ml)+(10*50ml)+(45*20ml)=2400ml

Czynniki znacząco wpływające na zapotrzebowanie na wodę:

  • aktywność fizyczna – jeśli jesteśmy bardzo aktywni, to zapotrzebowanie mocno wzrasta, szczególnie podczas samej aktywności
  • stan zdrowia – np. jeśli mamy wysoką gorączkę, powinniśmy przyjmować więcej płynów
  • temperatura otoczenia – im wyższa temperatura otoczenia, tym wyższe zapotrzebowanie

Często spotykam się z opinią, iż “nie piję wody, bo mi nie spakuje”. To nie powinno stanowić wymówki, bo pić wodę musimy. Spożycie płynów w ilośći mniejszej niż 1litr na dobę, może stanowić zagrożenie dla zdrowia

Do czego może doprowadzić zbyt niskie spożycie wody?

  • rozdrażnienie
  • bezsenność
  • zaparcia
  • zmniejszenie ilości moczu, co powoduje zmniejszenie usuwania toksyn z organizmu
  • wysychanie błon śluzowych szczególnie jamy ustnej
  • zmęczenie fizyczne oraz psychiczne
  • bóle głowy
  • brak apetytu
  • zaczerwienienia skóry
  • zaburzenia oddychania

Zatem co zrobić, by woda nam smakowała? Wystarczy dodać do niej plaster cytryny, limonki, czy  kilka porzeczek lub malin, świetnie sprawdzają się liście mięty, trawa cytrynowa, a nawet bazylia. W bardzo upalne dni możemy pokusić się o przygotowanie domowej lemoniady z dodatkiem odrobiny soli oraz miodu. W ten sposób powstanie domowy napój izotoniczny. Unikajmy natomiast, wód smakowych, dodawane są do nich sztuczne substancje barwiące, smakowe i zapachowe, a także cukier. Dużo lepszym wyborem będzie domowa woda smakowa lub właśnie wspomniana lemoniada. 

Przepis na domową lemoniadę cytrynową:

  • 1 litr wody (ja używam wysokozmineralizowaną)
  • 2 łyżki ksylitolu lub 1 łyżka miodu
  • sok z 1-2 cytryn
  • spora garść mięty
  • szczypta soli

Pozwólmy naszemu organizmowi funkcjonować prawidłowo, nie doprowadzajmy się do stanów wyczerpania i osłabienia właśnie z powodów niedostatku wody!

Zatem szklanki z wodą mineralną w dłoń i NA ZDROWIE!