“Chcesz być zdrowy, młody, nie stroń nigdy od wody.” (Andzej Klimuszko) To powiedzenie jest bardzo prawdziwe i powinniśmy o nim pamiętać każdego dnia. Woda stanowi źródło życia i dlatego też powinna stać się nieodzownym elementem naszej codziennej diety.
Organizm człowieka składa się, w ok. 60% właśnie z wody. To w jej obecności zachodzą wszystkie procesy biologiczne naszego organizmu. Przede wszystkim rozpuszczają się w niej składniki mineralne oraz witaminy z grupy B oraz witamina C.
Jak obliczyć dzienne zapotrzebowanie na wodę?
- Pierwszym ze sposobów jest bardzo prosty, zależny od masy ciała. Na każdy kilogram masy ciała należy spożyć 30ml wody.
Przykład: Osoba ważąca 65kg powinna spożyć 65*30= 1950ml - Drugi sposób jest trochę bardziej rozbudowany:
- na każdy z pierwszych 10kg masy ciała, należy spożyć 100ml
- na każdy z kolejnych 10g masy ciała, należy spożyć 50ml
- na każdy kolejny kilogram masy ciała, 20ml
Przykład: Osoba ważąca 65kg powinna wypić dziennie (10*100ml)+(10*50ml)+(45*20ml)=2400ml
Czynniki znacząco wpływające na zapotrzebowanie na wodę:
- aktywność fizyczna – jeśli jesteśmy bardzo aktywni, to zapotrzebowanie mocno wzrasta, szczególnie podczas samej aktywności
- stan zdrowia – np. jeśli mamy wysoką gorączkę, powinniśmy przyjmować więcej płynów
- temperatura otoczenia – im wyższa temperatura otoczenia, tym wyższe zapotrzebowanie
Często spotykam się z opinią, iż “nie piję wody, bo mi nie spakuje”. To nie powinno stanowić wymówki, bo pić wodę musimy. Spożycie płynów w ilośći mniejszej niż 1litr na dobę, może stanowić zagrożenie dla zdrowia
Do czego może doprowadzić zbyt niskie spożycie wody?
- rozdrażnienie
- bezsenność
- zaparcia
- zmniejszenie ilości moczu, co powoduje zmniejszenie usuwania toksyn z organizmu
- wysychanie błon śluzowych szczególnie jamy ustnej
- zmęczenie fizyczne oraz psychiczne
- bóle głowy
- brak apetytu
- zaczerwienienia skóry
- zaburzenia oddychania
Zatem co zrobić, by woda nam smakowała? Wystarczy dodać do niej plaster cytryny, limonki, czy kilka porzeczek lub malin, świetnie sprawdzają się liście mięty, trawa cytrynowa, a nawet bazylia. W bardzo upalne dni możemy pokusić się o przygotowanie domowej lemoniady z dodatkiem odrobiny soli oraz miodu. W ten sposób powstanie domowy napój izotoniczny. Unikajmy natomiast, wód smakowych, dodawane są do nich sztuczne substancje barwiące, smakowe i zapachowe, a także cukier. Dużo lepszym wyborem będzie domowa woda smakowa lub właśnie wspomniana lemoniada.
Przepis na domową lemoniadę cytrynową:
- 1 litr wody (ja używam wysokozmineralizowaną)
- 2 łyżki ksylitolu lub 1 łyżka miodu
- sok z 1-2 cytryn
- spora garść mięty
- szczypta soli
Pozwólmy naszemu organizmowi funkcjonować prawidłowo, nie doprowadzajmy się do stanów wyczerpania i osłabienia właśnie z powodów niedostatku wody!
Zatem szklanki z wodą mineralną w dłoń i NA ZDROWIE!