Jeśli chcielibyście zjeść coś pysznego, ale jednocześnie chcecie aby było to zdrowe, bez nadmiaru cukru, to mam dla Was idealny przepis, który jednocześnie świetnie nada się dla osób na diecie bezglutenowej i bezmlecznej.
Potrzebne składniki
– 40g kaszy jaglanej (naturalnie bezglutenowa) – 400ml mleka (odpowiednie jest zarówno mleko roślinne jak i krowie) – 1/2 laski wanilii – 2 łyżki ksylitolu – 200g truskawek lub malin
Sposób przygotowania:
1. Kaszę należy zmielić, przy pomocy młyna do kawy/zboża, urządzenia typu thermomix, lub blendera. Chociaż z doświadczenia wiem, że blender musi mieć dużą moc. 2. Zmieloną kaszę zalej mlekiem, dodaj 1 1/2 łyżki ksylitolu oraz ziarna z 1/2 wanilii. 3. Gotuj 10-15min. 4. Przelej do miseczek. 5. W czasie kiedy gotuje się budyń możesz przygotować mus z owoców. 6. Truskawki umyj, pokrój na mniejsze części. Przełóż do garna, dodaj 1/2 łyżki ksylitolu, wymieszaj. Odczekaj 5min, aż owoce puszczą sok. 7. Ugotuj owoce. Na koniec możesz je zmiksować, lub pozostawić niewielki kawałki. 8. Na ugotowany budyń przełóż owoce.
Smacznego! 🙂
Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam na mój instagram @aga_dietea