Waniliowy budyń jaglany z owocami.

Jeśli chcielibyście zjeść coś pysznego, ale jednocześnie chcecie aby było to zdrowe, bez nadmiaru cukru, to mam dla Was idealny przepis, który jednocześnie świetnie nada się dla osób na diecie bezglutenowej i bezmlecznej.

Potrzebne składniki

– 40g kaszy jaglanej (naturalnie bezglutenowa)
– 400ml mleka (odpowiednie jest zarówno mleko roślinne jak i krowie)
– 1/2 laski wanilii
– 2 łyżki ksylitolu
– 200g truskawek lub malin

Sposób przygotowania:

1. Kaszę należy zmielić, przy pomocy młyna do kawy/zboża, urządzenia typu thermomix, lub blendera. Chociaż z doświadczenia wiem, że blender musi mieć dużą moc.
2. Zmieloną kaszę zalej mlekiem, dodaj 1 1/2 łyżki ksylitolu oraz ziarna z 1/2 wanilii.
3. Gotuj 10-15min.
4. Przelej do miseczek.
5. W czasie kiedy gotuje się budyń możesz przygotować mus z owoców.
6. Truskawki umyj, pokrój na mniejsze części. Przełóż do garna, dodaj 1/2 łyżki ksylitolu, wymieszaj. Odczekaj 5min, aż owoce puszczą sok.
7. Ugotuj owoce. Na koniec możesz je zmiksować, lub pozostawić niewielki kawałki.
8. Na ugotowany budyń przełóż owoce.

Smacznego! 🙂

Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam na mój instagram @aga_dietea

A na dzisiejszy deser, chociaż w sumie na śniadanie też się nada, proponuję budyń jaglany z musem z truskawek i czereśni. 🍓🍒Jeśli postanowicie tak sobie umilić śniadanie proponuję dodać do dania orzechy, mi najbardziej pasują tu płatki migdałowe.😋 . . Przepis: – 40g kaszy jaglanej – 400ml mleka (może być krowie lub roślinne) – ziarna wanilii Ok 1/3 szt. – 1 łyżka miodu – dowolna ilość truskawek i czereśni . Kaszę jaglaną mielimy. Zalewamy mlekiem, dodajmy miód i wanilię i całość gotujemy Ok 10-15min. Ja kasze mielę w termomixie, można ją zmielić również w młynku do kawy, albo w specjalnych nakładach na blender, czy urządzanie wielofunkcyjne. . Owoce skroić, dodać odrobinę wody i dusić w garnku, aż puszczą sok, na koniec owoce również możecie zmiksować, lub zostawić kawałki. Co kto lubi.😁 . . Budyń jaglany na mleku migdałowym jest moim ostatnim odkryciem i zjadam go np. w ramach drugiego śniadania. Pycha! 👌🏻🍒🍓 . . #dziendobry #sniadaniemistrzow #śniadanie #goodmorning #healthylifestyle #healthyfood #zdrowadieta #zdroweprzepisy #wiemcojem #zdrowie #zdroweodzywianie #czystamicha #glutenfree #bezglutenu #sniadanie #budynjaglany #budyń #truskawki #czereśnie #jemzdrowo #maleprzyjemnosci #samozdrowie #odchudzanie #dietaniemusibyćnudna #dziewczynykfs #pudding #vege #veganrecipes

A post shared by Agnieszka Płóciniak dietetyk (@aga_dietea) on

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn