Światowa organizacja zdrowia (WHO) zaleca, aby każdego dnia w naszym menu znalazło się 5 porcji warzyw i owoców, zatem w każdym posiłku powinien znajdować się taki zdrowy dodatek. Tylko jak go zmierzyć? Skąd będziemy wiedzieć, że tu już te 5 porcji. Poniższy artykuł rozjaśni tę sprawę.

Porcje, możemy liczyć w miarach kuchennych, a więc w gramach, bądź też w miarach domowych: szklanki, łyżki lub co okaże się najprostsze na DŁONIE! Zdziwieni? Tyle ile średnio mieści w dłoni, to jedna porcja, zatem, będzie ona troszeczkę, różna dla każdego z nas. Dodatkowo rozkład powinien być następujący 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców.

1 porcja warzyw to:

  • 1 szt. pomidora, papryki, marchewki, dużej cebuli
  • ćwierć kalafiora lub ogórka
  • główka sałaty
  • 3 czubate łyżki gotowanych warzyw (dowolne- marchewka, kukurydza, groszek)
  • 7-8szt pomidorków koktajlowych
  • 3 natki selera naciowego
  • miseczka deserowa surówki (10dkg)

1 porcja owoców to:

  • 1 szt, jabłka, banana, pomarańczy, gruszki
  • 3-4 szt. śliwek
  • 2 szt. mandarynek lub kiwi
  • 7-8 szt. truskawek
  • pół grapefruita 
  • 30g suszonych owoców
  • 5cm plaster arbuza lub melona
  • 1 szklanka czereśni, wiśni, winogron,

Jest w czym wybierać, a porcje wcale nie są takie duże, żebyśmy nie byli ich wstanie zjeść. Dodatkowo dodam, iż jeśli nie mamy akurat czasu, porcję możemy zastąpić szklanką soku, nie możemy jednak przeliczać wypitego soku równomiernie, a więc ograniczmy się do tej jednej szklanki. Spożywając warzywa i owoce starajmy się, jeść je w jak najmniej przetworzonej formie. Gdyż, wtedy zawierają spore ilości błonnika pokarmowego, który to jest zbawienny dla naszego organizmu, wspomagając regulację układu pokarmowego. O tym jednak innym razem.

Zatem smacznego!