Tym przepisem otwieram nowy cykl “Przepis na weekend”
Po pierwsze ma być smacznie, po drugie ma być zdrowo, postaram się też aby było szybko.
Dziś przychodzę do Was z przepisem na domową granolę, która nie będzie robiła się godzinami w piekarniku. Zrobisz ją bardzo szybko na patelni.
Co potrzebujesz?
- 10 łyżek płatków owsianych
- 6 daktyli
- 2 łyżki migdałów
- 2 łyżki orzechów laskowych
- łyżka żurawiny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- łyżka miodu
- 10g oleju kokosowego lub masła klarowanego
Sposób przygotowania
- Orzechy posiekaj, a daktyle pokrój na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozpuść tłuszcz. Zmniejsz ogień do średniego. Dodaj miód.
- Wszystkie składniki wymieszaj w misce, następnie wsyp na patelnię.
- Często mieszając, podpiekaj granolę na patelni, aż lekko się zrumieni. Lepiej podpiekać granolę na mniejszym ogniu, aby nie doprowadzić do przypalenia składników, bo staną się gorzkie.
Granolę możesz podać z jogurtem i dowolnymi owocami.
Smacznego! 🙂