Domowa granola z patelni.

domowa granola z patelni

Tym przepisem otwieram nowy cykl “Przepis na weekend”

Po pierwsze ma być smacznie, po drugie ma być zdrowo, postaram się też aby było szybko.

Dziś przychodzę do Was z przepisem na domową granolę, która nie będzie robiła się godzinami w piekarniku. Zrobisz ją bardzo szybko na patelni.

Co potrzebujesz?

  • 10 łyżek płatków owsianych
  • 6 daktyli
  • 2 łyżki migdałów
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • łyżka żurawiny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżka miodu
  • 10g oleju kokosowego lub masła klarowanego

Sposób przygotowania

  1. Orzechy posiekaj, a daktyle pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozpuść tłuszcz. Zmniejsz ogień do średniego. Dodaj miód.
  3. Wszystkie składniki wymieszaj w misce, następnie wsyp na patelnię.
  4. Często mieszając, podpiekaj granolę na patelni, aż lekko się zrumieni. Lepiej podpiekać granolę na mniejszym ogniu, aby nie doprowadzić do przypalenia składników, bo staną się gorzkie.

Granolę możesz podać z jogurtem i dowolnymi owocami.

Smacznego! 🙂

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn