Bezglutenowy chlebek bananowy z jagodami i orzechami włoskimi.

Potrzebne składniki:

  • 3 bardzo dojrzałe banany + 1 do ułożenia na wierzchu
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • 30g roztopionego masła
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 40g orzechów włoskich
  • 70g jagód

Sposób przygotowania:

1. Banany rozgnieść widelcem lub zmiksować w naczyniu blendery.

2. Dodać jajka i mąkę połączyć do uzyskania jednolitej masy.

3. Dodać roztopione masło oraz mleko. Ponownie zmiksować

4. Na koniec dodać jagody oraz posiekane orzechy włoskie. Delikatnie mieszać, tak by jagody się nie rozpadły. Ja użyłam jagody mrożone.

5. Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 26x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć przekrojonego wzdłuż banana.

6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok 50minut. Najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest całkowicie suche.

Smacznego!